Επίγειος παράδεισος! Μυθικοί καταρράκτες και φυσικές πισίνες τόσο κοντά μας αλλά δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι Λαρισαίοι! (pics)

Πρόκειται για ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς το οποίο στοιχειώνει ένας μύθος

Από: LA Today13 August, 2019, 08:49

Μπορεί σαν Λαρισαίος να γνωρίζεις σχεδόν κάθε σπιθαμή παραλίας γύρω από την περιοχή μας, όμως σίγουρα στους περισσότερους ξεφεύγει αυτό το μέρος στον Όλυμπο, τόσο κοντά σου που θυμίζει πραγματικό επίγειο παράδεισο.

 

 

Αυτοί οι μυθικοί καταρράκτες στον Όλυμπο είναι η επόμενή σου εκδρομή!

 

Πρόκειται για ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς το οποίο στοιχειώνει ένας μύθος.

 

Ένα ποτάμι που εξαφανίζεται από ντροπή και εμφανίζεται ξανά, αυτή τη φορά σχηματίζοντας παραμυθένιους καταρράκτες. Τους καταρράκτες του Ορλιά.

 

 

Ο μύθος ξεκινά αιώνες πριν από το ποτάμι Ελικώνας ή Βαφύρας ή Ουρλιάς (ονομάστηκε έτσι απ’ το θόρυβο, τα βουητά του νερού). Σύμφωνα με την παράδοση, είναι αρχαίος ποταμός της Πιερίας ο οποίος χάθηκε από τη …ντροπή του αρνούμενος να εξαγνίσει τις Μαινάδες -μαινόμενες γυναίκες του Δία- οι οποίες θέλησαν να ξεπλύνουν τα χέρια τους από το αίμα τους του Ορφέα, που είχαν σκοτώσει νωρίτερα στο Δίον.

 

Ο ποταμός όμως χάθηκε από το έδαφος και ξαναβγήκε στην επιφάνεια λίγο έξω από το Δίον, όπου σχηματίζει και τους καταρράκτες. Λέμε τους, γιατί είναι αρκετοί, αλλά προσβάσιμοι είναι μόνο δύο.

 

Το σημείο βρίσκεται στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του Δίον. Τους καταρράκτες γνωρίζουν πολύ καλά, τουρίστες και περιπατητές, αλλά παραμένει άγνωστο για πάρα πολλούς Έλληνες, ακόμη και για τους Λαρισαίους παρότι βρίσκονται τόσο κοντά τους.

 

Η διαδρομή

Το Ρέμα του Ορλιά (ή Ουρλιά) βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Ολύμπου, κοντά στο χωριό Δίον.

για να βρεθείτε εκεί, θα βγείτε από την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην έξοδο για Λιτόχωρο-Δίον και, αμέσως μόλις μπείτε στο Δίον, θα ακολουθήσετε τις καφέ ταμπέλες αριστερά που γράφουν «Όλυμπος». Στην ανάγκη, ρωτήστε και στο χωριό (το Δίον), αφού, όταν βγείτε απ’ αυτό, «ένας είναι ο δρόμος»!

 

Σε μόλις 20 λεπτά από τότε που αφήσατε την Εθνική Οδό, θα παρκάρετε το αμάξι σας δίπλα στο ξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και τους καταρράκτες!

Ο χώρος γύρω από τον Άγιο Κωνσταντίνο είναι όμορφα διαμορφωμένος, με ξύλινα τραπέζια και βρύσες.

Από το σημείο αυτό, για να βρεθείτε στους δύο καταρράκτες και τις τρεις λιμνούλες (για μπάνιο ή απλά για φωτογραφίες), απαιτείται περπάτημα το πολύ 50 μέτρων!

Συγκεκριμένα, από το χώρο στάθμευσης, προχωρώντας ευθεία και σε 50 περίπου μέτρα θα βρεθείτε μπροστά στον ένα από τους καταρράκτες.

 

 

Αυτά τα πενήντα μέτρα γίνονται πάνω σε παλιό χωματόδρομο, στα πρώτα δέκα μέτρα του οποίου φεύγει δεξιά κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στον επόμενο καταρράκτη -μεγαλύτερο από τον πρώτο- καθώς και στην τρίτη λιμνούλα, που το βάθος της την καθιστά ιδανική για βουτιές από τα παρακείμενα βράχια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

FOLLOW US ON INSTAGRAM

WordPress Image Lightbox