Εμβόλιο για τον κορονοϊό: Tα καλά νέα από την Οξφόρδη -Τον Νοέμβριο οι πρώτοι εμβολιασμοί

Διαβάστε αναλυτικά! …

Από: LA Today21 Ιούλιος, 2020, 21:41

Με πρωτοφανή ταχύτητα, για τα επιστημονικά δεδομένα, εξελίσσεται η έρευνα για την παραγωγή εμβολίου έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία. Και ενώ περισσότερα από 150 εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο, με τα 23 στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών να χορηγούνται σε υγιείς εθελοντές, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα ανακοινώσει σήμερα ότι από τον Νοέμβριο θα μπορούν να εμβολιαστούν οι Aγγλοι, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη θα διατεθεί 3-4 εβδομάδες αργότερα.

Οι διαδικασίες για την έγκριση της παραγωγής του εμβολίου AZD1222 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα αρχίσουν στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ήδη η εταιρεία AstraZeneca θα αρχίσει την παραγωγή του τις επόμενες εβδομάδες, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να παράξει εμβόλια πριν λάβουν την επίσημη έγκριση ώστε να κερδηθεί χρόνος. Στην κυκλοφορία πάντως θα δοθεί μόνο εφόσον λάβει την απαιτούμενη έγκριση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπραγματεύονται ήδη με την AstraZeneca, αλλά και άλλες εταιρείες που διεξάγουν έρευνα, την προμήθεια εμβολίων.

Η ταχύτητα με την οποία ενήργησε η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 ήταν ευθύς εξαρχής πρωτόγνωρη. Ηταν μέσα Δεκεμβρίου του 2019 όταν μια άγνωστη μορφή πνευμονίας έκανε την εμφάνισή της στην πόλη Ουχάν της Κίνας, οδηγώντας στον θάνατο τους ασθενείς. Σε λιγότερο από έναν μήνα από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, τον Ιανουάριο του 2020, αναγνωρίστηκε ως αιτιολογικός παράγοντας ο νέος κορωνοϊός και ξεκίνησε η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματός του.

Το εμβόλιο mRNA-1273

Λίγο αργότερα, στις 16 Μαρτίου, η αμερικανική εταιρεία Moderna Inc., με έδρα τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δοκιμών σε υγιείς εθελοντές του πειραματικού εμβολίου mRNA-1273.

Το mRNA-1273, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων και τη Βιοϊατρική Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ, ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «γενετικών» εμβολίων, δηλαδή αυτών που χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα γονίδια του ιού, στην προκειμένη περίπτωση του SARS-CoV-2, για να προκαλέσουν ανοσο-απόκριση.

Το mRNA-1273 περιέχει μέσα σε ένα λιπιδικό νανοσωματίδιο τροποποιημένο αγγελιοφόρο RNA (mRNA) που κωδικοποιεί τη γλυκοπρωτεΐνη της ακίδας του SARS-CoV-2 (S). Η γλυκοπρωτεΐνη-ακίδα είναι απαραίτητη για την προσκόλληση του ιού στα κύτταρα και απαιτείται για την είσοδό του μέσα σε αυτά. Αυτή η πρωτεΐνη αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο για πλήθος άλλων εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2, καθώς αποτελεί πρωτεύοντα στόχο και για το ανοσοποιητικό, όπως έχουν δείξει μελέτες σε ασθενείς που ανάρρωσαν από τη νόσο COVID-19.

Κατά τη Φάση 1 της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, έγινε αξιολόγηση της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας, δηλαδή κατά πόσο μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει ειδικά αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2. Η χορήγηση έγινε σε 45 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18-55 ετών, που έλαβαν δύο εγχύσεις του mRNA-1273 με διαφορά 28 ημερών, σε δοσολογία 25 μg, 100 μg ή 250 μg.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις ανοσολογικές αποκρίσεις ελέγχοντας τη δέσμευση των παραγόμενων αντισωμάτων έναντι συγκεκριμένων περιοχών της ακίδας του ιού, ενώ εκτιμήθηκε και η δραστικότητα των αντισωμάτων αυτών να εξουδετερώνουν τον ιό με ειδικές δοκιμασίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Τα αποτελέσματα των ανοσολογικών απαντήσεων συγκρίθηκαν με ανάλογα αποτελέσματα σε δείγματα αίματος ασθενών που είχαν αναρρώσει από την COVID-19. Επιπλέον αξιολογήθηκε η απόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων κατά της πρωτεΐνης-ακίδας με ειδικές δοκιμασίες.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr

Πηγή: faysbook.gr

Από: LA Today 21 Ιούλιος, 2020, 21:41 TAGS:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

best ed pills australia|cellulase supplementation diet|health effects of vaping thc oil

FOLLOW US ON INSTAGRAM

WordPress Image Lightbox