Εγαινιάζεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης What a beauty!

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Με θέα το Αιγαίο” – Περιφέρεια Θεσσαλίας

Από: latoday23 July, 2019, 08:02

Τι είναι η ομορφιά; Ένα όμορφο πρόσωπο, ένα ωραίο τοπίο, η απόλαυση της φύσης, μια  γαλήνια εικόνα, μια υπέροχη στιγμή; Η ομορφιά μπορεί να είναι ο συνδυασμός μιας αρτιότητας στοιχείων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, μας δημιουργεί  ευχαρίστηση, αλλά και μια οικειότητα με αυτό που εκπέμπεται στα μάτια μας ως ωραίο. Η ομορφιά έχει μια κυρίαρχη ιδιότητα, μας   αποσπά από το κοινότυπο. Κάτι που αντανακλάται στα μάτια μας όμορφο, η φαντασία μας μπορεί να το δώσει άλλες διαστάσεις, να το απογειώσει. Το συνηθισμένο να αποκτήσει μια άλλη ισχύ, έτσι ώστε να ανταποκριθεί το συναίσθημα, να νιώσει κάποιος μαγεία και έλξη για αυτό που αντικρίζει. Ποια είναι η πιο σαγηνευτική πλευρά της ομορφιάς; Η προσδοκία της ευτυχίας, της αρμονίας.

 

Για τους παραπάνω λόγους μας αρέσουν τα έργα μιας σύνθετης έκφρασης της σύγχρονης πραγματικότητας. Έργα που απεικονίζουν μεν παραστατικά το περιεχόμενό τους, ανιχνεύουν όμως παράλληλα μια μεταφορική, έντονα συμβολική επέκταση του. Αλληγορικές μορφές που κρύβουν μηνύματα και ποικίλους κόσμους. Έργα τέχνης που ζωντανεύουν τις αισθήσεις μας, μεταδίδουν συγκινήσεις, αποσπούν το ενδιαφέρον μας, αποδίδοντας με ωραία χαρακτηριστικά ανθρώπους, τοπία, αντικείμενα, φύση, ειδυλλιακές στιγμές.  Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο: “What a beauty!” επιτυγχάνουν με εικόνες ενός ρεαλιστικού κόσμου να υποδηλώσουν και κάτι άλλο, μια αποκρυπτογράφηση, μια ευάλωτη ύπαρξη, μια ειρωνεία και μια θέση, η ομορφιά μπορεί να βρίσκεται εκεί που δεν την περιμένεις, σε μια ιδιότητα, σε ένα χάρισμα, στην ελευθερία. 

 

Η Μπόρις Γεωργιτσέλη απόφοιτη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις σε σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα και μουσεία, όπως στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού-Θεσσαλονίκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, στο Μουσείο Λιθογραφίας Sundby Gard-Στοκχόλμη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. κ.α. Έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις για τα έργα της, τα οποία παρουσιάζουν μια νέα όψη της πραγματικότητας μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης, όπως υποβρύχια φωτογράφιση, ζωγραφική, εγκαταστάσεις, γλυπτά. Η νατουραλιστική απόδοση των θεμάτων, λουλούδια στη λίμνη, πράσινα νερά θάλασσας, κολύμπι στο βυθό δείχνουν έναν όμορφο κόσμο που συμπληρώνεται με γλυπτά, δημιουργώντας την εντύπωση φυσικών πραγμάτων. Φρούτα σε δίσκο, γλυκά στο βάζο, μπάλες που θυμίζουν παιχνίδι με ενσωματωμένα αντικείμενα, τα οποία δηλώνουν την σημαντική σημασία της χαράς, της μνήμης. 

 

Ο Χρήστος Λάσκαρης σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Λέτσε της Ιταλίας. Δούλεψε στο studio diarte cannaviello στο Μιλάνο, ενώ εργάστηκε ως βοηθός σκηνογράφου σε θέατρα της Αθήνας και συνεργάστηκε σε διάφορα multimedia project. Στα έργα του συναντάμε μια πραγματικότητα πέρα από την συνηθισμένη της εκδοχή. Η ανθρωποκεντρική διάσταση στα έργα του παραμένει συνυφασμένη με μια εξωπραγματική αίσθηση, χρωματίζεται με ασυνήθιστο τρόπο,  αποσπώντας το θέμα από ρεαλιστικές αποδόσεις. Μια σειρά προσώπων από παιδιά, έφηβους, μέχρι γηραιές κυρίες, με το άμεσο βλέμμα τους ή την στάση των σωμάτων δηλώνουν μια αφυπνισμένη έκφανση ενός καινούργιου αισθητικά κόσμου. Ένα περιβάλλον ιδιαίτερων ατόμων από την Αμέλια Έρχαρτ την πρώτη γυναίκα πιλότο, η οποία συμβολίζει την ελευθερία, την θέληση και την τόλμη, ως την  σοβαρή έκφραση ενός παιδιού, όλοι εκπέμπουν μια ομορφιά διαφορετικών προδιαγραφών.

 

Η Βασιλική Μπασδέκη σπούδασε κεραμική το διάστημα 1993-96. Δημιουργεί κεραμικά έργα τέχνης που ενώ τα δίνει το άγγιγμα μιας ρεαλιστικής φόρμας, παράλληλα τους προσδίδει μια εξωτική, φαντασιακή νότα. Απομονώνει ένα τμήμα του γυναικείου σώματος και στην επαναληπτική δομή του, στον διπλασιασμό του συνθέτει επάνω του μια θεατρική κατασκευή. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει κάνει επίσης πολλές επιτυχημένες ατομικές. 

 

Η Ελεάννα Πάνου αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ το 2017, από τότε έλαβε μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις.  Εξερευνά και ανακαλύπτει στα έργα της μια άλλη προοπτική του ωραίου. Τα λουλούδια πρωταγωνιστούν στην πρωτότυπη ζωγραφική της, αντικαθιστούν τα πρόσωπα σε μια μεταφορική θέαση, όπου η ομορφιά των εξαιρετικά λεπτοδουλεμένων μπουμπουκιών από ποικίλα άνθη απηχεί την ομορφιά του ατόμου, της ψυχής και του μυαλού του. Τα σώματα μεταφέρουν επάνω τους ένα ολάνθιστο σύμπαν, που οι λεπτομέρειες της απόδοσης του, εκπλήσσουν με την απερίγραπτη χάρη του. Η φαντασία αυτών των εικόνων απλή και πολύπλοκη ταυτόχρονα, εξυμνεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο την ομορφιά της ζωής, ταυτισμένη μεν με την πλούσια άνθηση των λουλουδιών, πάνω όμως σε ένα  ασπρόμαυρο μοτίβο. 

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης 

Η Δήμητρα Ρασάικου σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Τμήμα Εικαστικών – Και Εφαρμοσμένων Τεχνών,  στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα. Τα έργα της που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση διαμορφώνουν ένα φαντασιακό πλαίσιο, μια υπερρεαλιστική απεικόνιση της γυναικείας ομορφιάς, πρόσωπα από κοπέλες σε συνδυασμούς με την φύση και με τα στοιχεία ενός αναγεννησιακού περιβάλλοντος. Τα ωραία πρόσωπα αφορούν μυθολογικές υπάρξεις, όπως την Μέδουσα ή την αυτοπροσωπογραφία της ζωγράφου. Με μια σύγχρονη εικαστική ματιά  και ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας τα έργα συγκροτούνται από υπάρξεις ενός ονειρικού κόσμου.

 

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Μάρθα Αρταπυρίδου. Έχει κάνει σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και είναι κάτοχος μάστερ στην Θεατρική Σκηνοθεσία. Έχει στο ενεργητικό της πολλές διοργανώσεις εκθέσεων σύγχρονης τέχνης καθώς άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Με Θέα το Αιγαίο” της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 25-26-27-28 Ιουλίου 2019 στο “Θέατρο της Θάλασσας” στην Βελίκα, με ελεύθερη  είσοδο για το κοινό. 

Από: latoday 23 July, 2019, 08:02 TAGS:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

FOLLOW US ON INSTAGRAM

WordPress Image Lightbox